Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Ugens vin: Colheita til slikmunde | livsstil.guide.dk

Ugens vin: Colheita til slikmunde

Colheita er en mere ukendt portvinstype, men den kan være et godt bud på en dessertvin.

Og kvaliteten er i i særklasse for denne uges udvalgte vin - Burmester Colheita 1992, der har opnået de sjældne seks glas. 1992'eren befinder sig lige netop inden for vinspaltens prisgrænse på de 100 kr., hvad der skærper kravene for, at vinen kan opnå maksimalscoren. Men hvad er en Colheita Portvin egentlig?

Colheita er et portugisisk ord, der betyder høst. Det indikerer, at alle druerne i vinen kommer fra samme årgang, hvilket netop er et kendetegn for portvin af bedste kvalitet.

Men yderligere fortæller ordet Colheita, at portvinen er lagret særlig længe på egefad. Den lange fadlagring med sin kraftige ilteksponering giver en helt særegen karakter: Portvinen opnår en gylden aldringsfarve på grænsen til bleg orange - en farve, der kaldes for tawny. Men Colheitaens særlige kvalitet er dens enestående duft og smag. Det er aromaer af nødder, karamel, egetræ og vanilje, der dominerer - suppleret med en delikat sødme og en rig, kompleks frugt, når det for alvor lykkes. Burmester Colheita 1992 er godt 17 år gammel og fuldt udviklet i dag. Den fås i næste uge til 100 kr., som er en tilbudspris, der reelt er et godt stykke under halv pris. Der fås ikke bedre voksenslik.

Burmester Colheita

Portugal, portvin. 99,95 kr. hos Philipson Wine/www.philipson wine.com, tilbud i næste uge.Fed sveskefrugtnæse med blomstertoner, masser af søde nødder og flødekaramel. Flot, velafbalanceret og rig, superaromatisk smag med herlig frisk frugtintensitet og fornem kompleks eftersmag. Klassisk og vellykket.

Il Pazzo 2007

IGT Rosso Veronese, Italien. 79,95 kr. hos SuperBest. Tilbud i uge 7 med 3 flasker for 125 kr.Intenst krydret næse med mørk frugt. Til den varme side med kaffebønne, kakao og lakrids. Smag med bred, blød frugt med pæn sødme og diskret mineralitet. God tanninstruktur og let karamelpræg.

Premio Rosso CaRosa

Vina da Tavola, Italien, 39,95 kr. hos Netto tilbud i uge 7 med 3 flasker for 100 kr.

Duft med markant egetræskrydderi og mørk sprød frugt. Delikat og kultiveret. Tæt sødmefuld frugtsmag med køligt krydderi, pæn frugtsyre og blød tannin. Velafbalanceret helhedsindtryk.

Zi Lumari Cabernet Merlot u.å.

IGT Sicilien, Italien, 14,5 pct. 29 kr. hos Rema1000 på tilbud i uge 7. Normalpris: 42,95 kr.God sødmefuld jordbærfrugtnæse med lidt vaniljetræ, lakrids og grønne urter. Velkrydret aromatisk smag med friskhed og renhed. Pæn balance. Saftig, umiddelbar og letdrikkelig.

Le Serre 2007

Côtes du Rhône. 54,95 kr. hos Erik Sørensen Vin / www.eriksorensenvin.dk. Tilbud: 6 flasker for 270 kr.Elegant, tæt, mørk frugtnæse med lidt honningtoner. Smag med tæt, koncentreret frugt med både rankhed og renhed. Flot balance med dejlig blød og rig tannin og diskret brug af træet.

Hardys Stamp of Australia Semillon Sauvignon Blanc 2008

Australien, skruelåg, hvidvin. 39 kr. hos Fakta.Tung lakridset og parfumeret frugtduft med grønne urter og lidt røgtoner. I munden en lidt bred frugt med en del tyngde og med medium aromaintensitet. Anonym.

Ugens vintip

Hold øje med året for aftapning. De fleste vintyper har et høstår på etiketten, men kun få skilter med, hvornår vinen er aftappet. Det kan dog ske for både Colheita-portvin og for Champagne, og det er der god grund til. Begge vintyper kommer først på markedet, når de er modne, og mange seriøse producenter skriver derfor aftapningstidspunktet - omend tit med små bogstaver. For både Colheita og for Champagne gælder det, at der sjældent bør gå mere end to-tre år fra aftapningstidspuntet, til de drikkes, hvis kvaliteten ikke skal være for nedadgående.

Anmeldelse: Ugens vin: Viognier - en elegantier

14-05-2012: Vine på viognierdruen passer fint som aperitif, men går også til fiskeretter og kylling. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Når landsbyer er vigtige

30-04-2012: Rhône leverer til stadighed nogle af landets bedste vintilbud, og ofte er priserne attraktive. Distriktet er stort, og ønsker man gode vine i den billigere ende, kan man med fordel lære en række landsbynavne at kende. Læs artikel

Guide: Vælg en vinmenu til familiefesten

23-04-2012: Sådan kan familiefesten komme til at smage lidt af restauranternes tilbud på vinmenuer. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Tiltalende spansk discount

16-04-2012: Spanien har været hårdt ramt af krisen, men nu vender det måske. Hold også øje med Portugal. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Det ny Rioja

02-04-2012: Rioja arbejder hårdt for at genvinde det tabte. Det sker med kvalitet og fornuftige priser. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...