Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Ugens vin: Grenache kontra syrah | livsstil.guide.dk

Ugens vin: Grenache kontra syrah

Sydfrankrig har tradition for at blande forskellige druesorter i den samme vin.

Det berømte Chateauneuf-du-Pape-distrikt kan levere vin lavet på op mod 10 forskellige druesorter. To druetyper går dog igen i langt de fleste sydfranske kvalitetsvine, og netop de to strides om at være den fornemste, nemlig syrah og grenache. Andre glimrende sydfranske druer som cinsaut, mourvedre og carignan må nøjes med en fortjent kvalitativ andenplads.

Hvor syrah giver kraftigt krydrede vine med et ofte animalsk præg, giver grenache en mere elegant, frugttæt vin med diskrete og delikate krydderier. Hvor syrahvinene typisk er kraftbasser, er grenachevinene mere venlige og letdrikkelige.

Den flotte frugt er adelsmærket for god grenache, og det er netop tilfældet med Galhaud Grenache Noir V.V. 2008, der kommer fra det lille distrikt Côtes Catalanes i Roussillon tæt på Pyrenæerne. Vinen er fremstillet på rigtigt gamle vinstokke, der giver en særligt koncentreret frugt, som Galhaud Grenache Noir viser på bedste vis: Superkoncentreret, frugtrig vin, der dog ikke bliver for voldsom. Masser af god struktur og masser af smagsdetaljer, når blot vinen får den fornødne luft. Et rigtigt godt køb for 63 kr. hos Erik Sørensen Vin.

Galhaud Grenache Noir V.V. 2008

VdP de Côtes Catalanes, Sydfrankrig, 62,95 kr. hos Erik Sørensen Vin/www.eriksorensenvin.dk og 6 flasker for 300 kr.Duft med ret tjæret, mørk brombær- og blåbærfrugt og pænt egetræ. Spændstig og ren. Glat, rank frugtsmag med betydelig tæthed. Harmonisk og kultiveret. Delikat og vellavet.

Le Preare 2007

DOC Amarone della Valpolicella Classico, Italien, 15 pct.

99,95 kr. hos SuperBest, på tilbud i uge 23. Normalpris: 129,95 kr.Venlig, sødmefuld næse med rosiner, lidt røg og vanilje. Glat og venlig med medium styrke. Bred, sød vin med saftig frugt, kraftigt krydderi og pænt med tannin. Amarone i den mere lette genre.

Jairo Vino del Lago u.å.

Vino Rosso, Italien. 69 kr. hos Kvickly, i uge 23 er der 2 flasker for 100 kr.Sød, ret tobakket, varm frugtnæse med rosiner, blomster, karameltoner og kraftigt krydderi. God aromaintensitet. Sød frugt med masser af frugtsyre og medium struktur. Lidt til den enkle side, men pæn og charmerende.

Mandrarossa Nero Davola 2008

IGT Sicilien, Italien. 39 kr. hos Netto i uge 23.Medicinsk frugtnæse med en del egetræ, grønne urter og lidt røg. Enkel smag med venlig, sødmefuld frugt med glat helhedspræg, kontant tanninstruktur og med solid frugtsyre.

Hayes Ranch Lucky Horseshoe Zinfandel 2007

Central Coast, Californien. 79,75 kr. hos Skjold Burne.Tæt likørfrugtnæse med kirsebær, rabarber og brombær. Et lidt jammy præg med udtalt, men god sødme. Stærk smag med god struktur af meget bløde, men tilstrækkelige tanniner. Venlig, personligt krydret og intens.

Ugens vintip

Den fornemste type portvin er Vintageport fremstillet på de bedste druer fra et enkelt år og fadlagret i 24-36 måneder. Ikke længere end at portvinens friskhed og vinøsitet bevares. Lillebroren hedder Late Bottled Vintage Port (LBV) og er også lavet på druer fra én årgang, men her er fadlagringen længere (48-72 måneder). LBV-vinen sælges drikkeklar, og den koster typisk under det halve af Vintage Port og smager 95 pct. så godt. Alt i alt er LBV et rigtig godt køb.

Anmeldelse: Ugens vin: Viognier - en elegantier

14-05-2012: Vine på viognierdruen passer fint som aperitif, men går også til fiskeretter og kylling. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Når landsbyer er vigtige

30-04-2012: Rhône leverer til stadighed nogle af landets bedste vintilbud, og ofte er priserne attraktive. Distriktet er stort, og ønsker man gode vine i den billigere ende, kan man med fordel lære en række landsbynavne at kende. Læs artikel

Guide: Vælg en vinmenu til familiefesten

23-04-2012: Sådan kan familiefesten komme til at smage lidt af restauranternes tilbud på vinmenuer. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Tiltalende spansk discount

16-04-2012: Spanien har været hårdt ramt af krisen, men nu vender det måske. Hold også øje med Portugal. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Det ny Rioja

02-04-2012: Rioja arbejder hårdt for at genvinde det tabte. Det sker med kvalitet og fornuftige priser. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...