Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Ugens vin: Hvid elegance fra Bourgogne | livsstil.guide.dk

Ugens vin: Hvid elegance fra Bourgogne

Det er stadig muligt at få en hvidvinsoplevelse, der er præget af renhed og frisk syre.

De seneste års overforbrug af solmodne, muskuløse chardonnay-vine med masser af egepræg har vænnet os til, at hvidvine skal være nogle fede kraftbasser med et overflødighedshorn af aromaer.

Bløde, mundfyldende vine med beskeden syre, hvad der gør kraftkarlene umiddelbart charmerende - men indrømmet - også en smule kedelige i det lange løb. Især hvis vinen befinder sig i det mere fornuftige prisleje blandt oversøiske chardonnayer.

Hvidvine til maden

Der findes selvfølgelig alternativer, hvis man ønsker en mere elegant og frisk hvidvinsoplevelse, hvor det er præcision, renhed og solid frisk syre, der er i fokus.

I gamle dage var det især Alsace, der kunne levere elegancen, men også her er fedmen blevet mere reglen end undtagelsen. Hvis man ønsker den oprindelige slanke, læskende og madegnede hvidvin, kan man med fordel interessere sig for den nordligste del af Bourgogne, nemlig Chablis eller for den kystnære Loire-region Muscadet.

Denne uges vintest præsenterer to yndefulde hvidvine i form af letbenede balletdanserinder: La Pierrelée 2006 fra Chablis (billedet) og Chateau de la Ragotiere 2008 fra Muscadet. Chablisen har mest tyngde, men sætter på ingen måde finesse og balance over styr, og den har muskler nok til at ledsage selv kraftig hvidvinsmad. Muscadeten Chateau de la Ragotiere er en spinklere og finere vin med et helt igennem delikat og rent udtryk og en livgivende syre. Den ville være en optimal vin til østers.



Chablis La Pierrelée 2006

AOC Chablis, Bourgogne, hvidvin. 79,95 kr. hos Philipson Wine / www.philipsonwine.com, tilbud i denne uge.



Delikat og præcis næse med mineralsk og kølig frugt. Stor delikatesse, finesse og renhed. Fornem balance og udsøgt teknik. Diskret frugt med herlig frugtsyre og køligt helhedspræg. Klassisk og vellykket Chablis.

Chateau de la Ragotiere 2008

Vieilles Vignes, AOC Muscadet Sévre et Maine, Loire, hvidvin, skruelåg. 79,95 kr. hos H. J. Hansen/Vinspecialisten/Magasin Mad & Vin.



Diskret og superren frugt. Lys, let og elegant næse med lidt blomster. Rank og intensiv mineralsk og velstruktureret vin med stilren let frugt. Et studie i renhed og balance med sin forfriskende syre.

Dezzani Barolo 2005

DOCG Barolo, Italien. 79,95 kr. hos SuperBest i uge 17. Normalpris: 129,95 kr.



Intense kaffebønner og ristet egetræ kombineret med meget moden frugt. Rosiner, blommer og mørke aromaer. Saftig rosinfrugtsmag med pæn tannin, kraftigt krydderi og en del sødme. Mere Ripasso end Barolo.

Lesebo Pinotage 2007

Stellenbosch, Sydafrika. 89 kr. i Kvickly i uge 17. Normalpris: 119 kr.



Varm, lettere ristet frugtnæse med lidt medicin og tjærepræget krydderi. Sund, tæt, varm frugtsmag med solid tanninstruktur. Godt med egetræ og pæn friskhed. Glat og harmonisk vin med markant sødme.

Caminos Cabernet Sauvignon Merlot 2008

DO Valle Central, Chile. 3 liter Bag-in-Box til 65 kr. i Rema1000 i uge 17. Normalpris: 99 kr.



Sød solbærnæse og venligt trækrydderi. Til den enkle side. Frugtbaseret vin med pæn friskhed og umiddelbarhed. Blød solbærfrugt i munden med en del egetræ. Sød og lidt enstrenget, men behagelig og ligetil.

Côtes du Rhône Villages 2007

Leon Perdigal, Rhône. 39 kr. i Fakta.



Duft med varm, mørk frugt med tørrede krydderurter, flødekaramel og sød tobak. Saftig fyldig og velstruktureret smag med god tyngde i brombærfrugten. Tæt, ren, velkrydret og sund vin med dejlig balance. Superkøb.

Læs også: Vinguru påvirker prisen

Ugens vintip

Barolo - et spørgsmål om egestil

Den klassiske Barolo er en lidt barsk herre med masser af kølig garvesyre og behersket frugt, der først med alderen bliver vidunderligt detaljeret og personlig.

Men en række Barolo-producenter er kættersk begyndt at bruge masser af sød, ny eg, så de stilmæssige udsving i Barolo er blevet enorme. Det er derfor lidt af en tillidssag at købe en Barolo, da man ikke ved, om man får en vin, der skal ligge i fem år, før den er tilgængelig, eller om man får en egedomineret frugtbombe, der smager charmerende fra første færd.

Men den nye egs charme ofrer til gengæld den klassiske Barolo-oplevelse med tjære, violer, masser af struktur og ekstrem mineralitet.

Anmeldelse: Ugens vin: Viognier - en elegantier

14-05-2012: Vine på viognierdruen passer fint som aperitif, men går også til fiskeretter og kylling. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Når landsbyer er vigtige

30-04-2012: Rhône leverer til stadighed nogle af landets bedste vintilbud, og ofte er priserne attraktive. Distriktet er stort, og ønsker man gode vine i den billigere ende, kan man med fordel lære en række landsbynavne at kende. Læs artikel

Guide: Vælg en vinmenu til familiefesten

23-04-2012: Sådan kan familiefesten komme til at smage lidt af restauranternes tilbud på vinmenuer. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Tiltalende spansk discount

16-04-2012: Spanien har været hårdt ramt af krisen, men nu vender det måske. Hold også øje med Portugal. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Det ny Rioja

02-04-2012: Rioja arbejder hårdt for at genvinde det tabte. Det sker med kvalitet og fornuftige priser. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...