Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Ugens vin: Hvor ligger dOc? | livsstil.guide.dk

Ugens vin: Hvor ligger dOc?

Mange billige og glimrende franske vine er forsynet med den kryptiske betegnelse VdP dOc.

VdP betyder Vin de Pays - landvin.

En landvin kommer fra et veldefineret geografisk sted, men det er samtidig en vin, der af én af mange grunde ikke lever op til at komme i 1. division, altså at den er klassificeret som Appellation d'Origine Contrôlée eller AOC.

VdP er ofte gode køb, især når de koster lidt mere end forventet, da det kræver en ekstra god kvalitet at tage sig betalt for en vin, der kun har fået VdP.

Det næste ord dOc fortæller os, at vi er i det dybeste Sydfrankrig - i regionen Languedoc Roussillon, der er verdens største vinproducerende enkeltregion med sine knap 3.000 kvadratkilometer vinmarker. Oc refererer til, at regionen før i tiden var kendt som Occitanien - et sted med sin egen kultur og sit eget sprog. Området leverede i mange år de billigste landvine til ydmyge cafeer rundt om i hele Frankrig, men i dag rummer regionen adskillige fremragende vinkøb, da kvaliteten kan være høj selv til en beskeden pris. Stilistisk er vinene sammenlignelige med de velkendte fra Côtes du Rhône, og kvaliteten er også sammenlignelig.


Aigle Noir Merlot 2009

Gerard Bertrand, VdP DOc, Sydfrankrig, 69,95 kr. i Kvickly, i uge 3 tre flasker for 119 kr.Rød aromatisk frugt med grønne urter, tobak og sød lakrids. Afbalanceret vin med godt forhold mellem træ og frugt. Ren rank frugt med kultiveret smag. Glat vin med behersket fylde.


La Cruz de Finca Loranque Syrah 2005

Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 59,95 kr. hos Philipson Wine/www.philipsonwine.com, tilbud i uge 3.Intens sødmefuld delikat frugt. Kølig og aromatisk med et solidt skud egetræ i Riojastil. Frisk koncentreret frugtsmag med pæn aromarigdom. Saftig, men rank og med god længde. Vellykket.


Famiglia Bianci Cabernet Sauvignon 2007

Mendoza, Argentina, 14,5 pct., 99,75 kr. hos H. J. Hansen/Vinspecialisten/Magasin Mad & VinIntens ung mørk frugtduft med masser af lakrids, grønne solbær og rigeligt kraftigt nyt egetræ. Smag med tæt sød mørk frugt med stor blødhed. Poppet, pæn og ren, men rigeligt sød.


Just Merlot u.å.


Paul Sapin, VdP DOc, Sydfrankrig, skruelåg, 49,95 kr. hos Erik Sørensen Vin/www.eriksorensenvin.dk.Ret træet næse med behersket frugt og sprød, ret tilknappet duft. God blød mundfrugt med kontant, men veldisciplineret sødme. Saftig og let i strukturen. Pæn lille dagligvin.


Burmester Vintage Port 1998

Portvin, Portugal 99,95 kr. hos Philipson Wine/www.philipsonwine.com, tilbud i uge 3.Næse med sund mørk hyldebærfrugt med stor friskhed, tørrede figner og veldimensioneret sødme. Fed, venlig, intens og ekstraktrig frugt. Rig og detaljeret med bløde solide tanniner. Letdrikkelig allerede i dag.


Cuvée du Sommelier 2009

Orsan, AOC Côtes du Rhône 68,95 kr. i SuperBest, i uge 3 tre flasker for 139 kr.Varm blommefrugtnæse med udmærket egetræ. Kontant, men kultiveret krydderi. God styrke og pænt med detaljer. Frisk sødmefuld mundfrugt med køligt helhedspræg. Letdrikkelig, enkel og behagelig.


Ugens vintip:

Vino de la Tierra er god at kende

  • Den franske VdP har sit spanske modstykke, og det er Vino de la Tierra, der også her betyder landvin. Som i Frankrig er Vino de la Tierra 2. division rent klassifikationsmæssigt og er lillebror til den højere udmærkelse Denominación de Origen eller DO. Den spanske vinkvalitet er inde i en positiv udvikling, så man skal endelig ikke lade sig afskrække af betegnelsen Vino de la Tierra. Tværtimod.

Find den bedste vin til under 100 kr.

  • Vinskribent og forfatter Niels Ehler bedømmer vinens pris i forhold til kvalitet og giver stjerner efter det for på den måde at guide dig frem til de bedste vintilbud i ugen, der kommer. Tilbuddene gælder fra mandag morgen.

Anmeldelse: Ugens vin: Viognier - en elegantier

14-05-2012: Vine på viognierdruen passer fint som aperitif, men går også til fiskeretter og kylling. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Når landsbyer er vigtige

30-04-2012: Rhône leverer til stadighed nogle af landets bedste vintilbud, og ofte er priserne attraktive. Distriktet er stort, og ønsker man gode vine i den billigere ende, kan man med fordel lære en række landsbynavne at kende. Læs artikel

Guide: Vælg en vinmenu til familiefesten

23-04-2012: Sådan kan familiefesten komme til at smage lidt af restauranternes tilbud på vinmenuer. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Tiltalende spansk discount

16-04-2012: Spanien har været hårdt ramt af krisen, men nu vender det måske. Hold også øje med Portugal. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Det ny Rioja

02-04-2012: Rioja arbejder hårdt for at genvinde det tabte. Det sker med kvalitet og fornuftige priser. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...