Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse: Ugens vin: Viognier - en.. | livsstil.guide.dk

Anmeldelse: Ugens vin: Viognier - en elegantier

Vine på viognierdruen passer fint som aperitif, men går også til fiskeretter og kylling.

Hvidvinsverdenen er rent druemæssigt domineret af nogle få berømte sorter: Chardonnay, riesling og sauvignon blanc. Men af og til kommer nye og mere ukendte druer på mode, og her har viognier gjort sig stærkt gældende de sidste år.

Viognier hører til i det nordlige Rhône, hvor den bruges til kostbare hvidvine som Condrieu og som parfumerende element i de fornemme røde Côte Rôtie vine - her op til 20 procent. Og netop parfumen er viogniers særlige kendetegn. Ligesom sauvignon blanc evner den at give en næsten tropisk overdådighed med aromaer af melon, fersken, ananas og endda i visse tilfælde med en klar lille violtone.

Velegnet som aperitif


Det er altså en hvidvin med saft og kraft, der sagtens kan blive for meget, når viognier dyrkes under varme vilkår. Men i takt med, at vinavlerne forbedrer teknikken, kommer der flere og flere stringente, spændende og betalbare viognier-vine på markedet - især fra sydfranske områder som Languedoc og Rhône.

Denne uges vintest har et glimrende eksempel på en aromatisk rig, men alligevel elegant viognier vin. Der er tale om Le Paradou Viognier 2011 til knap 40 kroner. En nydelig og druetypisk vin, der er fremstillet af en af Rhônes absolutte topproducenter Château Pesquié, der her har bevæget sydpå til Languedoc.

Brug Le Paradou Viognier som en velkrydret aperitif, eller server den til eksotiske fiskeretter eller endda til kylling.

Le Paradou Viognier 2011Fakta: Vin de Pays dOc, Sydfrankrig - hvidvin

Pris: 39,95 kr. i uge 20

Forhandler: Philipson Wine / www.philipsonwine.com

Intens og sødmefuld abrikos- og ferskenfrugtduft med lidt blomster og udmærket druekarakter. Styrke, aromarigdom og renhed. Smag med intens frugtighed, glimrende fylde, pæn syrebalance og fin længde.

Chardonnay Colombard 2011Fakta: Australien - hvidvin, tre liter bag-in-box

Pris: 79 kr. i uge 20 - normalpris 99 kr.

Forhandler: LIDL

Diskret aromatisk duft med tilpas tæthed, lille trætone, behersket krydderi, pæn renhed og medium styrke. Afrundet smag med saftig frugt med pæn fylde, lidt svag syre, men med kultiveret krydderi. Enkel, men behagelig.

Lastone Le Preare 2010Fakta: IGT Rosso Veronese, Italien

Pris: 63,45 kr. og i uge 20 tre flasker for 149 kr.

Forhandler: SuperBest

Mørk rosinet brombærfrugt med solid sødme, en del vaniljeegetræ og varmt helhedspræg. Saftig og rank mundfrugt med udmærket koncentration og tiltalende friskhed. Pænt med styrke, fylde og længde.

Lindemans Bin 25 Brut CuvéeFakta: Australien - tør, hvid mousserende vin, 12 pct.

Pris: 55 kr. i uge 20

Forhandler: Netto

Intens citruspræget duft med udmærket styrke. Ren, ligetil og velkrydret med lidt orangeskal. Pæn om end enkel mundfrugt med god syrebalance og nydelig struktur. Behagelig, velafbalanceret og let. God aperitif.

Chateau Laubes 2009Fakta: AOC Bordeaux

Pris: 69,95 kr. og i uge 20 to for 110 kr.

Forhandler: Kvickly

Duft med saftig blommefrugt, lidt tobak, pænt egetræ og diskret sødme. Blød og aromatisk mundfrugt med tilpas struktur og pænt med længde. Enkel og letdrikkelig dagligvin med moderat Bordeauxkarakter.

Find den bedste vin til under 100 kr. Stjernerne er et udtryk for, hvor meget du får for dine penge. Det er vinskribent og forfatter Niels Ehler, der hjælper dig til det rette indkøb. Tilbuddene gælder fra mandag morgen.

Oversøiske mousserende vine

Frankrig har domineret markedet for tørre mousserende vine med Champagne og med Cremanter fra en række forskellige distrikter. De spanske Cavaer har stort set dækket resten af behovet, men i de sidste par år er der dukket nye mousserende vine op fra alternative vinlande som Chile, New Zealand, Californien og Australien.

Her er man begyndt at dyrke vine i de mere kølige distrikter, hvor mousserende vine naturligt hører til. Markedet for de hvide bobler er støt stigende - ikke mindst, når prisen er fornuftig, hvad den typisk er for de oversøiske vine. Kvaliteten er ofte i top, så det er værd at forsøge sig med mousserende vine fra de nye vinlande.

Anmeldelse: Ugens vin: Når landsbyer er vigtige

30-04-2012: Rhône leverer til stadighed nogle af landets bedste vintilbud, og ofte er priserne attraktive. Distriktet er stort, og ønsker man gode vine i den billigere ende, kan man med fordel lære en række landsbynavne at kende. Læs artikel

Guide: Vælg en vinmenu til familiefesten

23-04-2012: Sådan kan familiefesten komme til at smage lidt af restauranternes tilbud på vinmenuer. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Tiltalende spansk discount

16-04-2012: Spanien har været hårdt ramt af krisen, men nu vender det måske. Hold også øje med Portugal. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Det ny Rioja

02-04-2012: Rioja arbejder hårdt for at genvinde det tabte. Det sker med kvalitet og fornuftige priser. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Bordeaux 2010: Det hele lykkedes

19-03-2012: Vinens gud tilsmiler i disse år Bordeaux i hidtil uset grad. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...