Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Ugens vin: Australiens franske udfordring | livsstil.guide.dk

Ugens vin: Australiens franske udfordring

Engang havde Rhône-området patent på Syrah-vine i verdensklasse, men toppositionen er for alvor blevet undermineret af de kompetente australske vinmagere, der blot kalder druen for Shiraz.

Den første til at tage den franske udfordring op var firmaet Penfolds. Med deres kultvin Grange Hermitage leverede man en kvalitet, der var på linje med de størst tænkelige nordlige Rhône-vine - som eksempelvis Côte Rotie eller Hermitage. En interessant detalje er, at druerne til Grange-vinen hvert år kommer fra forskellige vinmarker, hvad der i Frankrig er anset for kriminel helligbrøde og den sikre vej til uinteressant og identitetsløs vin.

Penfolds mere ydmyge cuvéer savner heller ikke kvalitet, hvad denne uges testvin Thomas Hyland Shiraz 2006 (Føtex Food, 79 kr.) er et nydeligt eksempel på. Her er der styrke, men også harmoni. Her er der krydderi, men det slår ikke over i det vildt utøjlede animalske, som ellers let sker for de kraftfulde australiere. En på samme tid elegant og stærk vin. Går man efter yderligere elegance, er man godt tjent med den australske Heartland Stickleback Red 2008 (Vinens Verden, 69,50 kr.), hvor man får en imponerende og afbalanceret aromarigdom på så usædvanlig en drueblanding som shiraz, cabernet sauvignon, dolcetto og la-grein. Kreativt, frisk og vellykket.

Penfolds Thomas Hyland Shiraz 2006

Adelaide, Australien skruelåg 79 kr. hos Føtex Food i uge 43Lukket, seriøs frugtnæse med rabarber og lidt animalske toner. Frisk og ren med grønne krydderurter og fornem brug af egetræet. Udsøgt balance mellem frugt, træ og tannin. En fornøjelse.

Heartland Stickleback Red 2008

Shiraz, Cabernet Sauvignon, Dolcetto, Lagrein, Ben Glaetzer, South Australia skruelåg 69,50 kr. hos Vinens Verden/www.wine.dkMasser af sød engelsk lakrids og tæt, ren bærfrugt. Imponerende aromarigdom og personlighed. Fed mundfyldende, kultiveret frugt med dejlig balance. Intens og elegant på samme tid.

Poggiocaro 2004

La Collina dei Lecci, DOCG Brunello de Montalcino, Italien 99 kr. i Kvickly i uge 43 normalt 159 kr.Varm ristet næse med vanilje og karamel. Røget og stærkt krydret detaljerig frugt. Sødmefuld og kraftig smag med blød struktur og lang saftig eftersmag. Charmerende og veludviklet.

Inthaba Cabernet Sauvignon 2008

Special Reserve, Western Cape, Sydafrika 44,95 kr. hos FaktaVarm lettere solbrændt frugt med kraftigt krydderi. Masser af ristet sød frugt i smagen med et voldsomt, lettere brændt krydderi. God saftighed, men småt med harmonien.

Barbaresco 2005

Produttori del Barbaresco, DOCG, Italien 99,95 kr. hos Philipson Wine/www.philipsonwine.com tilbud i næste ugeUngdommelig frugtnæse med sød tobak, ungt egetræ og mandler. Kræver rigeligt med luft. Smag med udviklet egetræskrydderi og glatte, men markante tanniner. Nydelig balance og koncentration.

Gran Signoria 2006

DOC Amarone del Valpolicella Classico, Italien 99,95 kr. hos AldiMineralsk næse med tobakket frugt og markant ældre egefad, blomster, kaffebønne og lidt tjære. Tæt, koncentreret og rank og med veldoseret sødme, elegant krydderi og personlig eftersmag.

Ugens vintip

Sød eller tør hvidvin? Det er ikke altid, at søde hvidvine skilter med ordet dessertvin. Nogle få gange anføres der restsødme, og hvis der er mere end 10 gram sukker pr liter, vil man opleve vinen som sød. Man kan også nogle gange bruge alkoholprocenten. Hvis alkoholprocenten er lav (under de 10 %), vil vinen oftest være sødlig. Her i vintesten er alle hvidvine konsekvent tørre, hvis ikke ordet sød står udtrykkeligt anført.

Anmeldelse: Ugens vin: Viognier - en elegantier

14-05-2012: Vine på viognierdruen passer fint som aperitif, men går også til fiskeretter og kylling. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Når landsbyer er vigtige

30-04-2012: Rhône leverer til stadighed nogle af landets bedste vintilbud, og ofte er priserne attraktive. Distriktet er stort, og ønsker man gode vine i den billigere ende, kan man med fordel lære en række landsbynavne at kende. Læs artikel

Guide: Vælg en vinmenu til familiefesten

23-04-2012: Sådan kan familiefesten komme til at smage lidt af restauranternes tilbud på vinmenuer. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Tiltalende spansk discount

16-04-2012: Spanien har været hårdt ramt af krisen, men nu vender det måske. Hold også øje med Portugal. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Det ny Rioja

02-04-2012: Rioja arbejder hårdt for at genvinde det tabte. Det sker med kvalitet og fornuftige priser. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...