Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Ugens vin: Portugal ud af hængekøjen | livsstil.guide.dk

Ugens vin: Portugal ud af hængekøjen

En ny vinstil gør de portugiske vine mere omgængelige og passer bedre til nutidens smag.

For omkring tyve år tilbage var portugisisk rødvin en vigtig del af det danske vinmarked, hvor vine fra Dão og Alentejo-distrikterne var hyppige slagtilbud.

Siden da er udvalget af portugisisk rødvin skrumpet ind til næsten ingenting i takt med, at den øvrige vinverden udviklede sig med teknologiske syvmileskridt, og forbrugerne for alvor blev forvænt med de oversøiske vines rige frugt og silkebløde tanniner. Her stod Portugal i stampe med rødvine med stram tannin og svag frugt – men heldigvis er billedet ved at vende.

Mere omgængelighed

Denne uges vintest har to eksempler på, at Portugal har et vinøst potentiale på linje med Spanien, blot de rette vinmagere får lov at forny vinstilen til at være mere omgængelig og i tråd med tidens smagspræferencer.

Dois Vales kommer fra det varme portvinsdistrikt Douro, men udmærker sig ved friskhed, rankhed og renhed kombineret med god fylde og styrke. En madvin, der vil appellere til dem, der sætter pris på eksempelvis toscansk vinstil. Porta dos Cavaleiros kommer fra Dão regionen, hvor der for alvor er ved at komme gang i den vinøse udvikling. Her har vi et mere frugtigt og glat udtryk med solid og aromatisk frugt.

Begge vine vinder markant ved luftning, og de hører til på middagsbordet til mediumkraftige retter som stegt gris eller kalvekød. Priserne er attraktive, da Portugal skal gøre en ekstra anstrengelse for at tilkæmpe sig sin velfortjente plads på det internationale vinmarked.

Dois Vales 2010

Fakta: DOC Douro, Portugal, skruelåg

Pris: 60 kr.

Forhandler: H. J. Hansen/ Vinspecialisten

Ung, frisk og ren blomme-og hyldebærfrugt med god saftighed og behersket egetræ. Kølig mundfrugt med vellykket tanninstruktur og sympatisk frugttæthed og nydelig mundfylde. Harmonisk og behagelig.

Tramin Rosé 2010

Fakta: IGT Vigneto delle Dolomiti, Italien, rosé

Pris: 84,95 kr. og seks flasker for 420 kr.

Forhandler: Erik Sørensen Vin/www.eriksorensenvin.dk

Kølig, frisk og elegant frugt med moderat styrke og velafbalanceret helhedsindtryk. Glat mundfrugt med personlighed og sprødhed. Høj klasse og dygtigt håndværk. Charmerende og meget læskende.

Bourgogne Chardonnay 2010, le Chablisienne

Fakta: AOC Bourgogne, hvidvin

Pris: 59,95 kr. på tilbud i uge 22

Forhandler: Philipson Wine/www.philipsonwine.com

Sprød, kølig citrusfrugt med elegance og autentisk Bourgognekrydderi. Frisk vin med dejlig syrebalance og tæt mundfyldende frugt med god renhed. Tilpas rygrad, god struktur og saftig eftersmag. Pænt med Bourgognekarakter for pengene.

Shiraz Rosé 2011

Fakta: Western Cape, Sydafrika, tre liter bagin-box, 12 pct.

Pris: 79 kr. i uge 22, normalt 104 kr.

Forhandler: Lidl

Kraftigt og eksotisk krydret med lidt urter og solid, men pæn sødme. God tæt smag med pæn friskhed, udmærket styrke og et ristet krydderi. Enkel, men i orden, hvis man sætter pris på rosé i den sødere kategori.

Porta dos Cavaleiros 2009

Fakta: DOC Dão, Portugal

Pris: 79,95 kr. og tre flasker for 149 kr. i uge 22

Forhandler: SuperBest

Saftig ren bærfrugtduft med moderat styrke, pænt krydderi og kultiveret helhedspræg. Ung, glat og aromatisk smag med tilpas egetræ og god struktur suppleret af styrke, længde og pæn detaljerigdom. Venlig og letdrikkelig uden at være ligegyldig.

Anmeldelse: Ugens vin: Viognier - en elegantier

14-05-2012: Vine på viognierdruen passer fint som aperitif, men går også til fiskeretter og kylling. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Når landsbyer er vigtige

30-04-2012: Rhône leverer til stadighed nogle af landets bedste vintilbud, og ofte er priserne attraktive. Distriktet er stort, og ønsker man gode vine i den billigere ende, kan man med fordel lære en række landsbynavne at kende. Læs artikel

Guide: Vælg en vinmenu til familiefesten

23-04-2012: Sådan kan familiefesten komme til at smage lidt af restauranternes tilbud på vinmenuer. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Tiltalende spansk discount

16-04-2012: Spanien har været hårdt ramt af krisen, men nu vender det måske. Hold også øje med Portugal. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Det ny Rioja

02-04-2012: Rioja arbejder hårdt for at genvinde det tabte. Det sker med kvalitet og fornuftige priser. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...